PRIMĂRIA BAIA SPRIE

PRIMĂRIA BAIA SPRIE
Cod produs: PRIMĂRIA BAIA SPRIE
PRIMĂRIA BAIA SPRIE PRIMĂRIA BAIA SPRIE PRIMĂRIA BAIA SPRIE PRIMĂRIA BAIA SPRIE PRIMĂRIA BAIA SPRIE PRIMĂRIA BAIA SPRIE PRIMĂRIA BAIA SPRIE

Adresa : Loc. Baia Sprie ,Str. P-ţa Libertăţii, nr. 4 ,Jud. Maramures               Primar : Pasca Dorin Vasile

Telefon : 0262 262 303  Fax : 0262 260 059                                                          Viceprimar : Marias Ioan

Adresa web : www.baiasprie.ro                                                                             Secretar : Mada Livia

Adresa e-mail : primaria@baiasprie.ro                                                                 Contabil : 

              Orar functionare :

Luni-Vineri: 08.00-16.00 /Sâmbata: - /Duminica:- /

 

      Orașul Baia Sprie, așezat pe valea râului Săsar, la poalele munților Gutâi, are o suprafață de 91 km pătrați. Înzestrat cu un peisaj natural deosebit, a fost în secolele XVIII, XIX și stațiune turistică.

              Baia Sprie (maghiară Felsőbánya,  "Baia de Sus", germană Mittelstadt) este un oraș din județul Maramureș, Transilvania, România. Are o populație de 15.476 locuitori. A fost unul dintre centrele miniere importante din Maramureș. O activitate minieră în regiunea localității este semnalată deja în epoca bronzului. Exploatarea aurului și argintului este aminită prin anii 1141 la colonizarea sașilor în regiune. În anul 1774 este publicată prima cercetare științifică a exploatării de minereuri.                   

              Orașul Baia Sprie are un însemnat trecut istoric. Urme ale unor vetre de așezări omenești se regăsesc înca din secolele unu și doi, după Hristos. Orașul va fi atestat documentar relativ târziu într-o diploma din 1329, în timpul regelui maghiar Carol Robert care acordă locuitorilor primele privilegii.

Denumirea latinească era Mons Medius ceea ce în traducere înseamnă Muntele Mijlociu. Din această perioadă orașul își leagă existența de minierit și de-a lungul secolelor va apărea în documente alături de Rivulus Dominarium, orașul Baia Mare de astăzi, ca oraș liber regal.

                  CULTURA

    Încă din secolul al XVII-lea în Baia Sprie există un centru de ceramică, alcătuit din bresle de olari. In 1780 în oraș erau 50 de olari, ca după aproape 160 de ani, în anul 1938 numărul acestora să scadă la 7. Aceștia locuiau pe strada Olarilor, stradă ce-și păstrează denumirea și astăzi. Prelucrarea lutului și tehnica modelării vaselor nu se deosebește mult de tehnica celorlalte centre de ceramică din țara. Ca elemente de decor, predomină formele geometrice și cele vegetale. Centrul de ceramic de la Baia Sprie se incadrează în familia ceramicii românești zmăltuită și nezmăltuită.

  Astăzi cel mai de seamă reprezentant al breslei olarilor din Baia Sprie este Les Daniel, care în ciuda tinereții lui a ajuns să fie recunoscut în țară și străinătate, prin creațiile de excepție pe care le modelează cu atâta talent și suflet.

  În Baia Sprie se află și astăzi casa în care a pictat între anii 1932 - 1960 unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai școlii băimărene de pictură, Aurel Popp. Prieten cu Ady Endre și Nicolae Tonitza, Aurel Popp a adus cu el în oraș de-a lungul timpului mulți prieteni pictori de seamă ai vremii. Aurel Popp devine mesagerul unei arte profund realiste și umaniste, pictaând aspecte din munca și viața grea a minerilor din Baia Sprie.

   Casa de Cultură din Baia Sprie a fost și rămâne instituția culturală cea mai de valoare a zonei, antrenând în activitățile desfășurate aici oameni de cultură, de o înaltă calitate profesională și morală. A fost locul unde mulți dintre aceștia și-au promovat operele prin numeroasele axpoziții personale și lansări de carte. Aportul adus de Casa de Cultură la ridicarea nivelului calitativ al activităților culturale a orașului, a fost deosebit de bogat in timp. De aproape 30 de ani coordonarea acestora ia revenit directorului institutiei, profesorul Dumitru Fanateanu, poet și cântăreț deopotrivă.

 

 

Spune-ţi opinia

Numele tău:


Opinia ta: Notă: Codul HTML este citit ca şi text!

Nota: Rău           Bun

Introduceţi codul din imagine:Ghidul cu primarii @ 2013