PRIMĂRIA SIGHETU MARMATIEI

PRIMĂRIA SIGHETU MARMATIEI
Cod produs: PRIMĂRIA SIGHETU MARMATIEI
PRIMĂRIA SIGHETU MARMATIEI PRIMĂRIA SIGHETU MARMATIEI PRIMĂRIA SIGHETU MARMATIEI PRIMĂRIA SIGHETU MARMATIEI PRIMĂRIA SIGHETU MARMATIEI PRIMĂRIA SIGHETU MARMATIEI PRIMĂRIA SIGHETU MARMATIEI PRIMĂRIA SIGHETU MARMATIEI

Adresa : Loc. Sighetu Marmatiei ,Jud. Maramures                                                   Primar : Ovidiu Gheorghe Nemes

Telefon : 0262 312 396    Fax : 0262 311 069                                                            Viceprimar : Horia Vasile Scubli 

Adresa web : www.primaria-sighet.ro                                                                         Secretar : Sorin Rednic

Adresa e-mail : primaria@primariasihet.ro                    

              Orar functionare :

Luni-Vineri: 08.00-16.00 /Sâmbata: - /Duminica:- /

              Sighetu Marmației este un municipiu din județul Maramureș, România, foarte aproape de frontiera României cu Ucraina. Localitatea are o populație de 37.640 locuitori (2011), fiind al doilea centru urban ca mărime și ca importanță al județului după orașul-reședință Baia Mare. În perioada 2000 - 2012, primarul municipiului a fost Eugenia Godja.
      Situat la confluența râurilor Iza și Tisa, municipiul Sighet (cuprinzând în anul 2007 circa de 55.000 locuitori) este centrul cultural și economic al Maramureșului istoric. Pânǎ în 1919 Sighetul a fost reședința comitatului Maramureș, iar în perioada interbelică a fost reședința județului Maramureș (interbelic) și, totodată, reședința plășii Sighet.
     Având o formă triunghiulară, Sighetul se învecinează la nord, prin granița de pe cursul râului Tisa, cu Ucraina, la nord-est cu comuna Bocicoiu Mare, la sud și vest cu comunele Rona de Jos, respectiv Vadu Izei, iar la vest cu comuna Sarasău. Spre sud-vest se află lanțul vulcanic al munților Gutâi, acolo unde extravilanul municipiului se învecinează cu comunele Giulești, Ocna Șugatag și Săpânța.
MONUMENTE:
     Închisoarea Sighet (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței)
- Biserica ortodoxă Sinagoga
- Închisoarea Sighet (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței) În Sighet a funcționat temuta închisoare folosită de regimul comunist pentru exterminarea elitelor României. În prezent clădirea închisorii este amenajată, începând din 1994, ca muzeu, aici avându-și sediul Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, cunoscut ca Memorialul Durerii din Sighet. Memorialul a fost inițiat și realizat de către Fundația Academia Civică (președinte fondator Ana Blandiana). Memorialul durerii este cel mai important obiectiv turistic al orașului (aflat în apropierea primăriei municipiului). Fosta închisoare, transformată într-un memorial al durerii, a fost pusă în anul 1995 sub egida Consiliului Europei. Primele săli ale muzeului au fost inaugurate în 1997, an în care Memorialul a fost declarat "ansamblu de interes național", totodată fiind recunoscut drept cel mai important proiect dedicat de societatea civilă reconstituirii și analizei trecutului comunist, proiect unic în țările est-europene.
Muzeul Satului Maramureșean (în aer liber). Muzeul este constituit ca o rezervație de monumente de arhitectură țărănească, urmărindu-se recrearea unui sat cu specific zonal, cu case și gospodării grupate pe principalele subzone ale Maramureșului istoric.
Muzeul Etnografic al Maramureșului, situat în centrul orașului, în clădirea care azi găzduiește cinematograful. În muzeu se pot vedea obiecte folosite de-a lungul timpului în ocupațiile de bază din zona Maramureșului. De asemenea sunt expuse icoane pe sticlă și lemn, piese din portul popular, măști și costumații, purtate cu ocazia datinilor din preajma sărbătorilor de iarnă etc.
Muzeul Culturii Evreiești, cu o expoziție dedicată sigheteanului laureat al premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel.
Casa-Muzeu „Dr. Ioan Mihalyi de Apșa”.
        Evenimente:
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația”, care are loc în fiecare an, la data de 27 decembrie, pe străzile orașului. Momentul principal al evenimentului este defilarea grupurilor și ansamblurilor îmbrăcate în porturi populare, specifice zonei din care au venit, a „dracilor” și a personajelor mascate, a călăreților și căruțelor împodobite de sărbătoare.
Zilele orașului în perioada 4–7 octombrie
Festivalul Antic si Medieval Aeternus Maramorosiensis, care a ajuns deja la a treia editie (2013)are loc in fiecare an la mijlocul lunii septembrie.
Facilitati oferite investitorilor:
Acces la calea ferată Sighet-Vişeu-Salva, legătura feroviară cu Ucraina prin punctele Câmpulung la Tisa (România)-Teresva (Ucraina) sau Valea Vişeului (România)-Dilove (Ucraina)
Acces în Ucraina pe podul istoric Sighet-Solotvino
Acces facil la aeroporturile din Baia Mare şi Satu Mare
       Proiecte de investitii:
- Reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi apă uzată
- Construcţii de locuinţe
- Modernizare străzi
- Pietruire drumuri
- Amenajare parc Grădina Morii.

Spune-ţi opinia

Numele tău:


Opinia ta: Notă: Codul HTML este citit ca şi text!

Nota: Rău           Bun

Introduceţi codul din imagine:Ghidul cu primarii @ 2013