PRIMĂRIA DORNA CANDRENILOR

PRIMĂRIA DORNA CANDRENILOR
Cod produs: PRIMĂRIA DORNA CANDRENILOR
PRIMĂRIA DORNA CANDRENILOR PRIMĂRIA DORNA CANDRENILOR PRIMĂRIA DORNA CANDRENILOR PRIMĂRIA DORNA CANDRENILOR PRIMĂRIA DORNA CANDRENILOR PRIMĂRIA DORNA CANDRENILOR PRIMĂRIA DORNA CANDRENILOR PRIMĂRIA DORNA CANDRENILOR PRIMĂRIA DORNA CANDRENILOR PRIMĂRIA DORNA CANDRENILOR PRIMĂRIA DORNA CANDRENILOR

Adresa : Loc. Dorna Candrenilor ,Str. Principala Nr. 85 ,Jud. Suceava                                  Primar : CANDREA MAFTEIU

Telefon : 0230 575 005     Fax : 0230 575 167                   

Adresa web : www.dornacandrenilor.go.ro                    

Adresa e-mail : comunadc@yahoo.com                   

              Orar functionare :

Luni-Vineri: 08.00-16.00 /Sâmbata: - /Duminica:- /

             Potrivit legendei, denumirea comunei vine de la numele primului ei locuitor, haiducul Candruţ, fugit din Transilvania şi stabilit aici cu multe sute de ani în urmă. În prezent un număr mare de familii din comună poartă numele de "Candrea", motiv pentru care, pentru a se deosebi una de cealaltă, capului de familie i se adăuga întotdeauna prenumele tatălui sau chiar al bunicului. Primii locuitori ai comunei deţineau pământuri întinse. În anul 1772, când s-a procedat la împărţirea moşiei Candrea, adunându-se laolaltă toţi membrii acestei mari familii de ciobani, s-a constatat că pământul lor avea o întindere uriaşă, de la varful Măgura Calului (1.254 m), pâna dincolo de muntele Ousoru (1.639 m - M-ţii Suhard).
             Date geografice
         Dorna Candrenilor este o comună mare, din judetul Suceava, reprezentativă pentru Bucovina, deosebindu-se de alte aşezări prin arhitectura clădirilor social-culturale, cât şi a locuinţelor ţăranilor, într-un pitoresc stil local.
      Comuna Dorna Candrenilor se invecinează:
 la nord, cu hotarele comunei Cârlibaba;
 la nord-est, cu hotarele comunei Iacobeni;
 la est, cu oraşul Vatra Dornei;
 la sud-est, cu hotarele comunei Şaru Dornei;
 la sud, cu hotarele comunei Poiana Stampei;
 la vest, cu judeţul Bistriţa Năsăud.
      Suprafaţa totală a comunei este de 22.129 ha, iar populaţia comunei este de 4.630 persoane (2007). Comuna are 4 sate: Dorna Candrenilor, Dealul Floreni, Poiana Negrii - Simizi.
Serviciile de sănătate se asigură prin intermediul unui dispensar uman, unde lucrează 3 medici şi 3 asistente medicale.
Există două monumente istorice şi o rezervaţie naturală. Stilul arhitectonic local este pus în evidenţă în mod deosebit la casa proprietate a cetăţeanului Candrea Gavril din satul Dorna Candrenilor, clădirea şcolii din satul Dorna Candrenilor şi alte obiective de interes social-cultural. Stilul peisagistic este reprezentat de Rezervaţia "12 Apostoli", în suprafaţă de 200 ha, aflată la o distanţă de aproximativ 18 km de centrul comunei. În comuna Dorna Candrenilor există două ferme agroturistice acreditate.      Cod poştal: 727190;
Sate: Dorna Candrenilor, Dealul Floreni, Poiana Negri - Simizi
Suprafaţa 22129 ha;
Populaţia 4630;
   Suprafaţă intravilan 1039 ha;
   Suprafaţă extravilan 21180 ha.
     Nr. gospodării: 1292; Nr locuinţe: 916; Nr. grădiniţe: 3; Nr. şcoli: 2; Nr. licee: 1. Printre activităţile zonale se numără: creşterea animalelor, exploatarea lemnului, valorificarea apei plate şi minerale precum şi a resurselor naturale ale pădurii. Activităţi economice: Facilităţi pentru investitori, Concesionări de terenuri, Reduceri de taxe şi impozite, Proiecte pentru investiţii, Valorificarea resurselor naturale ale pădurii, Plante medicinale (fructe de pădure, bureţi), Pârtii pentru sporturile de iarnă, Ferme zootehnice, Dezvoltarea agroturismului şi a zootehniei. Utilităţi (apă, canal).
           Obiective:
- Rezervaţia geologică "12 Apostoli" din Parcul Naţional Călimani;
- Parcul comunal;
- Pensiuni agroturistice.
         Comuna Dorna Candrenilor (820-890 m altitudine) este situată pe valea Dornei, la o distanţă de 8 km de Vatra Dornei. Dincolo de satul Roşu, şoseaua trece pe stânga râului, iar până la confluenţa cu localitatea Coşna, cele două căi, apă şi rutieră - merg foarte aproape una de alta. La Dorna Candrenilor, până nu demult, calea ferată trecea prin centrul localităţii, însă datorită accidentelor produse de tren, ea a fost mutată în partea de nord a comunei. Chiar la ieşirea din Vatra Dornei, profilul impunător al Ouşorului (1639 m altitudine), atrage atenţia oricărui călător, dominând orizontul local. De altfel Dorna Candrenilor este aşezarea cea mai apropiată de acest munte, fiind situată la poalele sudice ale lui. Aşa se explică faptul ca vârful conic, deosebit de atrăgător, al Ouşorului ţi se înfăţişează în toată splendoarea lui, cu brâul de un verde întunecat, dat de pădurea de molid, care îl încinge de jur-împrejur. Drumeţul ajuns pe aceste meleaguri, cu greu va rezista ispitei, lăsandu-se învins până la urmă de chemarea ademenitoare a muntelui. Până în vârf va trebui să urce 800 m, dar orizontul larg ce se deschide de aici va răsplăti din plin efortul. Astfel, dintr-o rotire poţi cuprinde cu privirea întreaga lume de munţi din nordul Carpaţilor Orientali şi chiar din centrul acestora.
 Spre sud, mai ales de la gura pârâului Negrişoara se profilează silueta măiestoasa a Călimanilor.
     Comuna Dorna Candrenilor este cunoscută mai ales pentru renumitele sale izvoare minerale, în parte valorificate încă din secolul trecut. Astfel, la Dorna Candrenilor, în anul 1898 a fost construit un stabiliment balnear, cu băi carbogazoase şi nămol. Staţiunea a funcţionat pâna în anul 1937, când clădirea a fost mistuită de un incendiu. Renumele de care se bucură această staţiune reiese şi din faptul că numai cu un an înaintea tristului eveniment, peste 1000 de vizitatori nu au putut fi cazaţi. Staţiunea dispunea de un parc întins pe 26 ha, care există şi astăzi, de teren cu namol (6 ha), 3 izvoare captate si 5 necaptate.
      Astăzi, izvoarele minerale de pe teritoriul comunei sunt valorificate în cele 5 staţii de îmbuteliere (una situată in centrul comunei, vizavi de parc, iar celelalte la Poiana Negri, Dealul Floreni, Poiana Vinului şi Poiana Coşnei.
Din punct de vedere economic, Dorna Candrenilor dispune şi de alte ramuri productive: lactate şi brânzeturi (în localitatea Dealul Floreni), forestieră (există aici un sector de exploatarea lemnului şi un ocol silvic), zootehnică etc.
     Vizitatorul sosit aici va remarca desigur arhitectura specific bucovineană, cu case mari construite din lemn, multe dintre ele cu etaj, cu numeroase încăperi, cu frumoase decoraţii exterioare având motive florale sau geometrice, în general stilizate. Spre marginea aşezării casele sunt din ce în ce mai risipite, pierzându-se  spre poalele munţilor, fapt care da o nota caracteristică peisajului in care se incadrează armonios.
De asemenea, călătorul ce poposeşte aici va admira, de bună seamă, frumosul port al localnicilor, dominat de culorile roşu şi albastru, sau al iei la care se disting verdele, albastrul, roşul şi movul.
     Dorna si Negrisoara, cu ape limpezi de munte sunt săgetate de păstrăvi şi lipani, uneori şi de scobar care urcă până aici.
   Iubitorii de drumeţii pot ajunge uşor în Parcul Naţional Călimani pentru a admira frumuseţea formaţiunilor stâncoase ale rezervaţiei geologice "12 Apostoli" înconjurate de minunatele peisaje din Munţii Călimani. Activitatea vulcanică şi ulterior a agenţilor externi a dus la creearea unor forme stâncoase deosebite care au inspirat atât folclorul local cât şi cultul religios ortodox. Numeroase din aceste minunăţii au denumiri atât folclorice cât şi religioase. În apropiere, la poalele Vf. Lucaciu (1770 m), este construită o mânăstire, la care se poate ajunge şi cu mijloace auto urmând un drum forestier din satul Poiana Negrii.
    Din Dorna Candrenilor se poate urca până la Vf. Ouşoru - M-ţii Suhard (1639 m), de unde se poate admira toată Depresiunea Dornelor. Din înălţimea vârfului Ouşoru, întreaga depresiuna se prezintă sub forma unui relief vălurit, cu altitudini medii de 800 - 900 m, constituind o "oază" de relaxare benefică organismului uman.
          În concluzie, nu ne rămâne decât să vizităm acest loc deosebit de pitoresc din România.

Spune-ţi opinia

Numele tău:


Opinia ta: Notă: Codul HTML este citit ca şi text!

Nota: Rău           Bun

Introduceţi codul din imagine:Ghidul cu primarii @ 2013