PRIMĂRIA IACOBENI

PRIMĂRIA IACOBENI
Cod produs: PRIMĂRIA IACOBENI
PRIMĂRIA IACOBENI PRIMĂRIA IACOBENI PRIMĂRIA IACOBENI PRIMĂRIA IACOBENI PRIMĂRIA IACOBENI

Adresa :  Com.Iacobeni ,Jud.Suceava                            Primar : Fodor Angelica

Telefon :  0230 577 128  Fax :  0230 577 128                Viceprimar : 

Adresa web :  www.comunaiacobeni.ro                         Secretar : 

Adresa e-mail : primariaiacobeni@yahoo.com             Contabil : 

              Orar functionare :

Luni-Vineri: 08.00-16.00 /Sâmbata: - /Duminica:- /

     Localitatea Iacobeni situata in judetul Suceava de-a lungul vaii Bistritei Aurii si strajuita de M-tii Suhard , este o asezare montana in care oamenii s-au ocupat inca din cele mai vechi timpuri cu agricultura in special cu cresterea animalelor si pastoritul. Legenda spune ca si numele localitatii vine de la un cioban maramuresan pe nume Iacob care a venit cu mari turme de animale si s-a asezat aici. Este posibil ca numeroasele familii cu numele de Iacoban existente in zona sa fie descendentii ciobanului maramuresan.  

     Localitatea data inca din vechime (recesamantul rus 1772-1774) ca un important centru industrial si civic al Bucovinei.

Acest lucru s-a datorat si faptului ca zona a dispus de importante bogatii naturale (izvoare de apa sulfuroasa) si subterane (minereu de fier si mangan), bogatii ce au fost descoperite si exploatate  inca de pe vremea ocupatiei habsburgice cand au fost adusi si improprietariti aici  primii mineri germani .Intreaga industrie a fost apoi preluata si dezvoltata de marele industrias Anton Manz Von-Mariense.Tot aici a functionat in trecut o faimoasa statiune balneoclimaterica ce a cunoscut o maxima inflorire in perioada interbelica.Cele doua izvoare de apa sulfuroasa si-au pastrat proprietatile, constituind in continuare un potential balneoclimateric.

Pe acest fundal istoric  exista si astazi edificii istorice  ce mai pastreaza ecoul acelor vremuri.  Regasim si astazi cele doua biserici de piatra,  Biserica Catolica (1856) si Biserica Evanghelica (1812),  Castelul Manz care este  cladire  administrativa, Scoala Austriaca  care dainuie si astazi,  aici desfasurandu-se invatamantul liceal ,  vechiul Hotel Bruker (1905) fiind astazi sediul Primariei Iacobeni.  La toate aceste edificii reabilitate si modernizate se adauga cele doua biserici ortodoxe cu o arhitectura deosebita : Biserica ,,Sf..Mare Mc.Gheorghe” Iacobeni si Biserica ,, Sf. Dumitru” Mestecanis,  un dispensar comunal, doua scoli generale, o biblioteca comunala moderna dotata cu calculatoare si acces internet  si un centru de informare turistica care promoveaza zona noastra.

De asemenea localitatea dispune de drumuri asfaltate si pietruite, de retea de distributie  si canalizare a apei,  fiind  avantajata si de faptul ca este strabatuta  de un drum national si european  si de o cale feroviara cu oprire in 2 statii C.F.R. existente pe teritoriul comunei.

 

Spune-ţi opinia

Numele tău:


Opinia ta: Notă: Codul HTML este citit ca şi text!

Nota: Rău           Bun

Introduceţi codul din imagine:Ghidul cu primarii @ 2013